Bombardeig sobre Gaza, Maig 2021
Bombardeig sobre Gaza, Maig 2021

Avui, matí del 14 de maig, ens trobem davant la intensificació de l’ofensiva militar israeliana sobre la franja de Gaza. Una ofensiva que prepara tropes ja per a una invasió terrestre.

Recordem que l’actual escalada comença en un Israel decantat políticament cap a posicions cada cop més de les dretes extremes, amb una càrrega violentíssima fa una setmana sobre l’explanada de les mesquites a Jerusalem després de setmanes de creixent tensió incloent manifestacions que cridaven “mort als àrabs”, la discriminació de la població palestina en l’accés a les vacunes, i el desallotjament forçat de famílies palestines del barri Sheikh Jarrah, entre d’altres greuges. Una situació que ja porta a les principals organitzacions de defensa dels drets humans a parlar ja sense eufemismes d’ocupació i apartheid sobre la població palestina.

La tensió s’incrementa en una rebutjable espiral assimètrica violenta que es retro-alimenta. Una espiral entre els bombardeigs massius per part de l’exèrcit israelià sobre Gaza que ha causat fins a data d’avui 119 morts (entre ells 31 menors), 600 ferits i una destrucció civil molt significativa, i el llançament de coets per part d’algunes faccions des de Gaza impactant de forma indiscriminada sobre ciutats israelianes, causant 9 morts.

Creiem que cal fer tots els esforços per aturar l’actual ofensiva militar israeliana, i la seva acció política cada cop més extremista. En aquet sentit, des d’En Comú Podem volem manifestar:

  • L’exigència que s’aturi, per part de l’exèrcit israelià, l’ofensiva militar per terra i aire (i la possible entrada militar al territori de la franja de Gaza).
  • Una vegada més denunciem la vulneració del dret internacional per part d’Israel i la desproporció en la seva suposada “resposta” que acaba generant desenes de víctimes civils i destrucció en infraestructures bàsiques quotidianes a Gaza, fent que la vida hi sigui encara més difícil.
  • Cridem a un alto al foc immediat que eviti una espiral de violència. Recordem que similars ofensives israelianes sobre Gaza han causat centenars i milers de morts civils palestins i una destrucció sense límits d’infraestructures i habitatges civils i milers de desplaçaments forçosos.
  • Demanem a la UE i als seus Estats Membres que condemnin urgentment amb especial intensitat i, fugint d’una lògica equidistant, la violència exercida per la força ocupant israeliana sobre la població civil gazatí i palestina a Jerusalem i totes les vulneracions de drets humans per part de l’estat d’Israel que incrementen el conflicte i la tensió. Així mateix, emplacem a la UE i els Estats Membres facin servir tota la seva pressió diplomàtica i la suspensió de l’acord comercial UE-Israel si no es reverteix d’immediat l’ofensiva.
  • Amb urgència, demanem que les forces de seguretat aturin d’arrel, no tolerin i no deixin impune l’escalada de violència civil amb atacs i linxaments entre comunitats, en particular a les localitats amb presència d’ambdues comunitats.
  • Seguim demanant una acció diplomàtica decidida per a un procés de pau just, que acabi amb l’actual ocupació i apartheid israelià sobre la població palestina.
  • No ens oblidem, en aquest context, de seguir demanant la protecció de totes les defensores de Drets Humans que treballen a la zona. Incloent la fi de la detenció i arrest provisional de Juana Díaz, treballadora humanitària empresonada des de fa més d’un mes per Israel.
Comunicat sobre l’actual ofensiva d’Israel a Palestina
E-mail
Twitter
Follow Me
Tweet