La sentència ha estat un punt d’inflexió que ha agreujat un malestar general que ja no només té a veure amb el conflicte a Catalunya, sinó amb una amenaça als drets i llibertats a tot l’Estat.
Davant d’aquest context, no podem seguir amb la sensació de que no hi ha ningú al volant ni a la Generalitat ni al Govern de l’Estat disposat a construir vies de diàleg estables que portin a una solució. Les receptes polítiques que ens han dut fins aquí -judicialització, 155 i unilateralitat- no són les que ens hi treuran.
La ciutadania ens està exigint solucions ja, i això implica que, sense renunciar al programa electoral de cap força política, necessitem arribar a acords de mínims entre les forces catalanes i estatals que ens permetin desbloquejar per ser capaços d’avançar i donar respostes.
Per això fem una proposta d’acord a dos velocitats:
1. Un primer acord per desbloquejar la situació i fer possible el diàleg amb tres punts:
➤ Blindar i reforçar l’autogovern de Catalunya. Catalunya necessita recursos i competències per poder fer front a la recessió econòmica i a l’emergència climàtica. Per fer-ho possible, cal respectar i posar fi a les amenaces d’intervenció del nostre autogovern que parlen dia sí dia també de mesures d’excepcionalitat:
⇨ Blindatge de competències i model d’escola catalana.
⇨ Compliment de la disposició adicional tercera i transferència dels recursos i compliment de les inversions pendents.
⇨ Revisió del sistema de finançament autonòmic.
➤ Llibertat: Sense que els presos i les preses puguin tornar a casa, no tindrem les condicions per al diàleg i la solució del conflicte polític. Proposem la figura de l’indult com la fórmula més ràpida per a que els líders socials i polítics catalans puguin tornar a casa.
⇨ L’indult no exclou l’eliminació de la sedició com a proposta que va més enllà de la llibertat i busca el blindar el dret d’expressió i protesta a tot l’Estat.
➤ Creació d’una taula de diàleg per un nou acord entre Catalunya i Espanya. Un diàleg que ha de partir de la base del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític.
⇨ Taula doble , una al Parlament de Catalunya i una altra que surti del Congrés dels diputats. Aquestes taules han de ser paral·leles a un diàleg bilateral entre Governs que es comprometin a agafar-se sempre el telèfon.
⇨ Aquest diàleg ha de ser estable i comprometre’s amb que l ’acord que en surti haurà de ser votat per la ciutadania de Catalunya.
2. Un Nou Pacte entre Catalunya i Espanya:
➤ La solució a mig termini passa per un acord entre l’Estat i Catalunya que sigui votat pels catalans i les catalanes, i aquest ha de ser l’objectiu de la taula de diàleg que proposem: un acord entre totes les forces polítiques que sigui votat per la ciutadania.
⇨ El diàleg no pot ser mai més una paraula buida que es perdi en mecanismes parlamentaris o institucionals.
➤ Desde En Comú Podem, ens comprometem a no posar línies vermelles i a respectar les propostes que puguin fer els diferents actors en aquest espai de diàleg.
⇨ Nosaltres defensarem en aquesta taula que Catalunya és una nació dins d’un Estat plurinacional que necessita ser reformat com a tal. Un pacte que ha de dotar Catalunya de més sobirania i de la possibilitat de poder decidir el seu futur lliurement.