Diada 11 de Setembre de 1977
11 de Setembre de l’any 1977, Marxa unitària de la Diada

La sentència ha estat un punt d’inflexió que ha agreujat un malestar general que ja no només té a veure amb el conflicte a Catalunya, sinó amb una amenaça als drets i llibertats a tot l’Estat.

Davant d’aquest context, ​no podem seguir amb la sensació de que no hi ha ningú al volant ni a la Generalitat ni al Govern de l’Estat disposat a construir vies de diàleg estables que portin a una solució. ​Les receptes polítiques que ens han dut fins aquí -judicialització, 155 i unilateralitat- no són les que ens hi treuran​.

La ciutadania ens està exigint solucions ja, i això implica que, sense renunciar al programa electoral de cap força política, necessitem arribar a acords de mínims entre les forces catalanes i estatals que ens permetin desbloquejar per ser capaços d’avançar i donar respostes.

Per això fem una proposta d’acord a dos velocitats:

1. Un primer acord per desbloquejar la situació i fer possible el diàleg amb tres punts:

➤ Blindar i reforçar l’autogovern de Catalunya. Catalunya necessita recursos i competències per poder fer front a la recessió econòmica i a l’emergència climàtica. Per fer-ho possible, cal respectar i posar fi a les amenaces d’intervenció del nostre autogovern que parlen dia sí dia també de mesures d’excepcionalitat:
⇨ Blindatge de competències i model d’escola catalana.
⇨ Compliment de la disposició adicional tercera i transferència dels recursos i compliment de les inversions pendents.
⇨ Revisió del sistema de finançament autonòmic.

➤ Llibertat​: Sense que els presos i les preses puguin tornar a casa, no tindrem les condicions per al diàleg i la solució del conflicte polític. Proposem la figura de l’indult com la fórmula més ràpida per a que els líders socials i polítics catalans puguin tornar a casa.
⇨ L’indult no exclou l’eliminació de la sedició com a proposta que va més enllà de la llibertat i busca el blindar el dret d’expressió i protesta a tot l’Estat.

➤ Creació d’una taula de diàleg per un nou acord entre Catalunya i Espanya. Un diàleg que ha de partir de la base del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític.
⇨ Taula doble​ , una al Parlament de Catalunya i una altra que surti del Congrés dels diputats. Aquestes taules han de ser paral·leles a un diàleg bilateral entre Governs que es comprometin a agafar-se sempre el telèfon.
⇨ Aquest diàleg ha de ser estable i comprometre’s amb que l​ ’acord que en surti haurà de ser votat per la ciutadania de Catalunya​.

2. Un Nou Pacte entre Catalunya i Espanya:

➤ La solució a mig termini passa per un acord entre l’Estat i Catalunya que sigui votat pels catalans i les catalanes, i aquest ha de ser l’objectiu de la taula de diàleg que proposem: un acord entre totes les forces polítiques que sigui votat per la ciutadania.
⇨ El diàleg no pot ser mai més una paraula buida que es perdi en mecanismes parlamentaris o institucionals.

➤ Desde En Comú Podem, ens comprometem a no posar línies vermelles i a respectar les propostes que puguin fer els diferents actors en aquest espai de diàleg.
⇨ Nosaltres defensarem en aquesta taula que ​ Catalunya és una nació dins d’un Estat plurinacional que necessita ser reformat com a tal​. Un pacte que ha de dotar Catalunya de més sobirania i de ​la possibilitat de poder decidir el seu futur lliurement​.