La Diada de l’11 de setembre és una data de reivindicació de les llibertats i els drets nacionals de Catalunya. Commemorem la lluita, sostinguda al llarg del temps, del poble de Catalunya per fer valer els seus drets nacionals i entomar nous reptes.
Enguany Catalunya, com el conjunt de la humanitat, ha de fer front a la pandèmia de la Covid-19. Milers de persones i les seves famílies han patit i continuen patint la Covid-19 i les conseqüència socials i econòmiques de la pandèmia. Gràcies a l’enorme esforç de totes les persones que treballen en els serveis essencials i a la solidaritat i responsabilitat del conjunt de la societat podem fer front a la pandèmia. Cal destacar el paper dels ajuntaments, l’administració més ben valorada per la ciutadania en la gestió de la crisi sanitària, que ara ha de disposar dels recursos necessaris per fer front a la crisi econòmica.
Com hem insistit des que es va iniciar l’emergència sanitària cal la cooperació entre totes les administracions i l’acord entre les forces polítiques i socials per donar resposta a l’emergència sanitària i a les seves conseqüències socials i econòmiques.
La sortida a la crisi provocada per la Covid ha de ser progressista i no neoliberal, com la de 2008, tal com està fent el Govern de coalició de l’Estat amb l’escut social i les mesures de reactivació de l’economia.
Els reptes fonamentals que tenim com a país tenen un fil conductor: la reconstrucció. Reconstrucció d’uns serveis públics, socials, sanitaris i de cures, afeblits per anys de retallades i de mercantilització, imprescindibles per protegir la ciutadania de la crisi sanitària, dels risc de pobresa i per reduir les desigualtats. La reconstrucció d’un model productiu que ja abans de la pandèmia acumulava crisis industrials i una excessiva dependència del turisme. I la reconstrucció dels pactes en la societat catalana, superant la polarització, per restablir l’estat d’ànim i la qualitat de vida de la ciutadania, seriosament ferits per la crisi del coronavirus, i del pacte entre Catalunya i l’Estat sobre noves bases.
El diàleg i l’acord és l’únic camí per resoldre el conflicte polític. Les confrontacions estèrils i els gestos simbòlics no ens porten enlloc. Celebrem que el President Torra i el President Sánchez hagin acordat la convocatòria de la taula de diàleg. Aquesta va ser una proposta de Catalunya en Comú i avui ja és patrimoni de tots els catalans i catalanes. Aquest 11 de setembre hauria de ser un salt endavant cap a una política de compromís. Solucions com les que hem proposat des de Catalunya en Comú per desjudicialitzar el conflicte, amb la reforma de delicte de sedició, per resoldre la injusta situació dels presos i, alhora, garantir el dret a la protesta a tot l’Estat. Solucions per avançar en l’autogovern, amb la reforma del model de finançament autonòmic i l’enfortiment de les competències de la Generalitat, després d’anys de bloqueig i de recentralització. Solucions per sortir de la crisi de l’Estat de les autonomies amb una alternativa plurinacional i federal. Solucions democràtiques, perquè la ciutadania de Catalunya tingui la darrera paraula amb el seu vot sobre els acords que s’assoleixin.
Catalunya en Comú plantegem un nou horitzó de futur, una República plurinacional i federal en la qual la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur. Cal passar de les sobiranies úniques a les sobiranies compartides, de la uniformització al reconeixement de la diversitat nacional, del nosaltres sols a la fraternitat entre els pobles, de la recentralització a la modernització de l’Estat en clau plurinacional i federal.
L’actual fórmula de govern de JxCat-ERC està esgotada i no tenen un projecte pel país. En aquests temps de crisi i patiment han convertit el Govern en un camp de batalla electoral. La seva prioritat no és ni el país ni la vida de la gent sinó quina serà la força dominant de l’independentisme. En temps de crisi el Govern ha de ser un factor d’estabilitat i de certeses i no un problema en ell mateix que genera incertesa i inestabilitat. Per això reclamem, novament, la convocatòria d’eleccions.
Aquests dies es commemora el 40 aniversari del restabliment del Parlament de Catalunya. La recuperació de l’autogovern va ser el fruit d’una llarga i dura lluita a favor dels drets nacionals, de la voluntat d’un poble, especialment de les classes populars, que entenia que l’autogovern era també una eina de progrés social. Un sol poble amb un objectiu compartit, que va saber fer de la seva diversitat una força i no un problema.
Avui calen noves majories polítiques que responguin a la creixent majoria social que comparteix que s’han de blindar els serveis públics, que s’ha de reindustrialitzar el país en base a la transició ecològica i que el diàleg i l’acord són l’únic camí per resoldre el conflicte polític.
En aquesta Diada en temps difícils cal afrontar el repte de donar continuïtat al fil roig d’un catalanisme de progrés basat en la idea fraternal que va popularitzar un sol poble.