La sentència als líders socials i polítics independentistes serà un punt d’inflexió en el context relacional entre l’Estat Espanyol i Catalunya i marcarà un precedent inacceptable en la democràcia espanyola. La sentència significa el procés de culminació de la judicialització política al nostre país que és també la politització de la justícia. Mai un conflicte de naturalesa política hauria de resoldre’s als tribunals de justícia, mai la dissidència política hauria de ser jutjada.
Catalunya en Comú reiterem la voluntat de promoure totes les iniciatives polítiques, institucionals i jurídiques necessàries per facilitar la sortida de presó de les persones condemnades i el retorn de les persones exiliades i manifestem la necessitat d’una resposta transversal i unànime a la sentència centrada en l’exigència de la llibertat de les persones empresonades, tot defugint d’iniciatives unilaterals que incitin a la divisió o a la confrontació.
Aquests dies previs a la sentència estan apareixent de manera interessada filtracions del fallo del Tribunal Suprem que poden confondre, precipitar conclusions o respostes institucionals, socials i polítiques.
En aquest sentit Catalunya en Comú fa dies que treballem per organitzar la nostra resposta des de la dimensió de l’acció política i des de l’àmbit institucional, i donada la gravetat d’aquesta situació, ubicada al bell mig de la precampanya electoral, hem elaborat un seguit de procediments, passos i posicionaments útils per a les organitzacions locals i territorials, grups municipals i alcaldes i alcaldesses, especialment perquè estiguem preparats per a respondre comunicativament, a les xarxes o a les concentracions que es convocaran a l’efecte.
- Un cop coneguem la sentència disposarem d’un argumentari polític per donar resposta, una moció adreçada als plens municipals que permet la seva presentació com a proposta pròpia, declaració institucional o esmenes a les mocions que sorgiran.
- També hem redactat una Proposta de Resolució per al Parlament de Catalunya.
- Alhora podreu disposar d’un gràfic web que mitjançant un enllaç us introduirà en un apartat amb el nom de LLIBERTAT, DIÀLEG I SOLUCIONS on podràs descarregar diferents missatges que serviran per reforçar el posicionament nacional.
A banda d’aquests recursos, Catalunya en Comú ha convocat per al dilluns 14 d’octubre, a les 8,30 h del matí, una reunió de coordinació institucional i organitzativa per a valorar el contingut definitiu de la sentència i per a realitzar un primer posicionament públic.
Aquesta convocatòria comptarà també amb la presència d’alcaldes i alcaldesses, donada la interpel·lació que en l’àmbit local se’ls farà. El resultat d’aquesta reunió ha de ser el de disposar d’un posicionament comú, unitari i coherent amb totes les sensibilitats del nostre espai polític.
La reunió de la coordinació institucional i organitzativa es completarà el mateix dilluns 14 a les 17 h de la tarda amb una reunió de l’Executiva Nacional de Catalunya en Comú per a socialitzar i acordar els argumentaris, el pla d’acció de resposta i la presència de la nostra organització a les diferents mobilitzacions que es plantegin.
Posteriorment a l’Executiva traslladarem, el posicionament en relació amb la sentència, a les organitzacions de Catalunya en Comú i als grups municipals i a les persones inscrites.
En relació amb el Pla d’Acció i les mobilitzacions que comencem a conèixer, entenem que quan es doni a conèixer la sentència:
- Participarem en les aturades al lloc de treball en coordinació amb els sindicats de CCOO i UGT.
- I participarem a les 20 h a les concentracions davant dels ajuntaments. Creiem que les alcaldies de Catalunya en Comú han de ser proactives i assistir a les concentracions.
- Per altra banda, ara com ara no ens sentim interpel·lats davant altres mobilitzacions que s’estan convocant com el Tsunami Democràtic o les Marxes de l’ANC.
En el context pre-sentència i post-sentència estem coordinant el posicionament amb Podemos i enfortir la resposta, també en l’àmbit de l’Estat Espanyol. Podemos farà un posicionament públic amb la mateixa línia argumental que Catalunya en Comú.