Després de setmanes de negociació, per fi hem tancat un acord amb el Govern de la Generalitat per als pressupostos de 2023!

Ha costat molt arribar a aquest acord i hem hagut d’arrossegar a la minoria de Govern tema a tema, proposta a proposta. Però finalment hem arribat a un bon acord en el que guanya el sentit comú.

Un acord més necessari que mai per fer front al moment de crisi i inestabilitat que estem vivint. Un acord que posa les bases perquè aquesta crisi no la tornem a pagar els de sempre i que protegeix a les majories socials del país. Un acord a favor de la sobirania energètica, de millorar el dret a l’habitatge, de reforçar la Sanitat Pública i de convertir Catalunya en un país de trens.

Perquè en política no ets el que dius, en política ets el que aconsegueixes. I està clar que nosaltres complim i arribem a acords que milloren la vida de la gent comuna.

I és que, amb aquest nou acord de pressupostos, hem aconseguit reorientar les prioritats del Govern perquè Catalunya pugui avançar en 7 vies:

1. Pla de rescat de la Sanitat Pública

La Sanitat Pública Catalana està al límit i portàvem temps dient que calia rescatar-la per evitar que la situació acabés en fallida.

També havíem repetit molt que el més urgent era ampliar el pressupost per Atenció Primària i amb aquest acord ho hem aconseguit! Un 20% dels recursos de Sanitat seran per l’Atenció Primària, amb el compromís d’arribar al 25% al 2025. I això no es tot, destinarem:

2. Pla de xoc de 555M d’euros

En un context com l’actual, calia protegir a la ciutadania de la pujada de preus. Per això, per nosaltres era fonamental incloure als pressupostos un veritable Escut Social per garantir vides dignes a la gent. I gràcies al nou acord, hem pogut ampliar de 300M a 555M el pla de xoc proposat per la Generalitat.

Així, hem aconseguit que a Catalunya s’allargui la rebaixa del transport públic que vam aprovar per fer front a la crisi al llarg de tot el 2023. I a més a més, el transport públic serà gratuït pels menors de 16 anys a tota Catalunya i l’edat màxima per adquirir la T-JOVE passarà dels 25 anys fins als 30 anys!

I el pla de xoc no s’acaba aquí:

3. Un país amb sobirania energètica que avanci en la planificació ecològica

Enmig de la crisi energètica que estem vivint, és més important que mai apostar per la planificació ecològica i deixar enrere una dècada perduda en transició energètica. Cal impulsar el desplegament de les renovables per poder caminar cap a la sobirania energètica. Només així podrem abaratir la factura de la llum i deixar de dependre de l’exterior. I amb els nous pressupostos:

4. Repartir els costos de la inflació amb una fiscalitat justa

Davant la pujada dels preus, hem de reequilibrar la balança i garantir que cadascú aporta el que pot perquè totes visquem millor. Perquè no pot ser que els salaris de les majories socials del país paguin els costos de la inflació, qui més té ha de col·laborar més.

5. Catalunya, país de trens

Apostar pel transport públic també és més necessari que mai. Per això, volem impulsar la revolució del tren per avançar en mobilitat sostenible i vertebrar tot el territori de Catalunya.

6. Un país amb dret a l’habitatge

L’habitatge és un dret i no pot ser que bona part dels i les catalanes hagin de destinar més de la meitat dels seus ingressos a pagar el lloguer mentre els grans tenidors especulen amb l’habitatge. Per això:

7. Igualtat i feminismes

I també seguim treballant per avançar en feminisme i igualtat i construir una societat més justa, més lliure, més social i més protectora